Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

kiszone grzyby / kulinaria Drukuj Email
15 sierpnia 2005, autor: Redakcja
Najczęściej jadamy grzybki marynowane, maÅ‚o kto wie, że można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie siÄ™ do tego nadajÄ…, najlepiej smakujÄ… RYDZE i GÄ„SKI, podobno także kapelusze BOROWIKÓW, no i PIECZARKI oraz BOCZNIAKI.


1 kg kapeluszy grzybów
3 dag soli
10 dag cebuli pokrojonej w piórka
4-5 liści laurowych
+/- 15 ziaren ziela angielskiego
+/- 15 ziaren czarnego pieprzu
1 szklanka serwatki
1 łyżeczka cukru

Kapelusze oczyść, wypÅ‚ucz i na 5 min wrzuć na osolony wrzÄ…tek. NastÄ™pnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść Å‚yżeczkÄ™ cukru. Grzyby uÅ‚óż w garnku warstwami, kapeluszami w dóÅ‚. KażdÄ… warstwÄ™ posól, skrop serwatkÄ… i przeÅ‚óż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojonÄ… cebulÄ…. PowierzchniÄ™ grzybów nakryj kawaÅ‚kiem wygotowanego pÅ‚ótna, na wierzchu poÅ‚óż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamieÅ„. Grzyby powinny same puÅ›cić sok. JeÅ›li jednak soku jest za maÅ‚o (powinien przykryć grzyby), dodaj trochÄ™ wody zagotowanej z solÄ… i ostudzonej ( w proporcji 4 dag soli na litr wody).

 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018