kiszone grzyby / kulinaria |
|
Najczęściej jadamy grzybki marynowane, mało kto wie, że można je
również kisić jak ogórki. Nie wszystkie siÄ™ do tego nadajÄ…, najlepiej
smakujÄ… RYDZE i GÄ„SKI, podobno także kapelusze BOROWIKÓW, no i PIECZARKI oraz BOCZNIAKI. 1 kg kapeluszy grzybów 3 dag soli 10 dag cebuli pokrojonej w piórka 4-5 liÅ›ci laurowych +/- 15 ziaren ziela angielskiego +/- 15 ziaren czarnego pieprzu 1 szklanka serwatki 1 Å‚yżeczka cukru Kapelusze oczyść, wypÅ‚ucz i na 5 min wrzuć na osolony wrzÄ…tek. NastÄ™pnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść Å‚yżeczkÄ™ cukru. Grzyby uÅ‚óż w garnku warstwami, kapeluszami w dóÅ‚. KażdÄ… warstwÄ™ posól, skrop serwatkÄ… i przeÅ‚óż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojonÄ… cebulÄ…. PowierzchniÄ™ grzybów nakryj kawaÅ‚kiem wygotowanego pÅ‚ótna, na wierzchu poÅ‚óż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamieÅ„. Grzyby powinny same puÅ›cić sok. JeÅ›li jednak soku jest za maÅ‚o (powinien przykryć grzyby), dodaj trochÄ™ wody zagotowanej z solÄ… i ostudzonej ( w proporcji 4 dag soli na litr wody). |