letnie menu |
|
Nie spotkamy go w menu wykwintnej restauracji. Sporadycznie występuje w
potrawach o wiÄ™kszej iloÅ›ci skÅ‚adników. NajchÄ™tniej jedzony sezonowo,
gdy jeszcze młody i delikatny. Dodatek kopru czyni go lżejszym dla
naszych żoÅ‚Ä…dków. Dodaje szczególnego aromatu i smaku - bób.
Znakomity na letnie popołudnie jako niezobowiązująca przegryzka. Oczywiście w kompozycji z grzybami.
skÅ‚adniki: 50 dag bobu, 50 dag Å›wieżych grzybów (pieczarki lub boczniaki), szklanka bulionu, póÅ‚ szklanki Å›mietany, 2 cebule, 2 Å‚yżki margaryny, Å‚yżka mÄ…ki, 3-4 Å‚yżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól sposób przygotowania: bób ugotować, obrać ze skórki. Umyte i osuszone wiÄ™ksze grzyby pokroić w paseczki, mniejsze pozostawić w caÅ‚oÅ›ci. W rondli stopić margarynÄ™, zaszklić na niej drobno posiekanÄ… cebulÄ™, dodać grzyby i chwilÄ™ smażyć, mieszajÄ…c. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu, aż grzyby bÄ™dÄ… prawie miÄ™kkie. NastÄ™pnie dodać bób, wymieszać i chwilÄ™ dusić razem. MÄ…kÄ™ rozprowadzić Å›mietanÄ…, wlać do potrawy, zagotować, wymieszać. Doprawić do smaku solÄ… i pieprzem, posypać natkÄ… pietruszki. |