Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

letnie menu Drukuj Email
09 lipca 2005, autor: Redakcja
Nie spotkamy go w menu wykwintnej restauracji. Sporadycznie wystÄ™puje w potrawach o wiÄ™kszej iloÅ›ci skÅ‚adników. NajchÄ™tniej jedzony sezonowo, gdy jeszcze mÅ‚ody i delikatny. Dodatek kopru czyni go lżejszym dla naszych żoÅ‚Ä…dków. Dodaje szczególnego aromatu i smaku - bób. Znakomity na letnie popoÅ‚udnie jako niezobowiÄ…zujÄ…ca przegryzka. OczywiÅ›cie w kompozycji z grzybami.

składniki:

50 dag bobu, 50 dag Å›wieżych grzybów (pieczarki lub boczniaki), szklanka bulionu, póÅ‚ szklanki Å›mietany, 2 cebule, 2 Å‚yżki margaryny, Å‚yżka mÄ…ki, 3-4 Å‚yżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól

sposób przygotowania:
bób ugotować, obrać ze skórki. Umyte i osuszone wiÄ™ksze grzyby pokroić w paseczki, mniejsze pozostawić w caÅ‚oÅ›ci. W rondli stopić margarynÄ™, zaszklić na niej drobno posiekanÄ… cebulÄ™, dodać grzyby i chwilÄ™ smażyć, mieszajÄ…c. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na maÅ‚ym ogniu, aż grzyby bÄ™dÄ… prawie miÄ™kkie. NastÄ™pnie dodać bób, wymieszać i chwilÄ™ dusić razem. MÄ…kÄ™ rozprowadzić Å›mietanÄ…, wlać do potrawy, zagotować, wymieszać. Doprawić do smaku solÄ… i pieprzem, posypać natkÄ… pietruszki.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018