Grzyby.Grzybnia.pl Grzyby.Grzybnia.pl

GRZYBY

GRZYBNIA

PIECZARKI

BOCZNIAKI

na temat shiitake / dr Marek Siwulski Drukuj Email
21 maja 2005, autor: Redakcja
Twardziak jadalny (Lentinula edodes), znany jako shiitake, należy dzisiaj do najpowszechniej uprawianych gatunków grzybów. NazwÄ™ shiitake nadano mu w Japonii. Shii, to nazwa gatunku drzewa, którego drewno wykorzystywano w uprawie, a take znaczy grzyb.
(...) Owocniki shiitake majÄ… bardzo intensywny aromat i ciekawy, niepowtarzalny smak.

WiÄ™cej na powyższy temat można przeczytać w artykule dr Marka Siwulskiego (AR w Poznaniu) pt.: „Shiitake z wÅ‚asnego ogrodu”, który ukazaÅ‚ siÄ™ na Å‚amach „DziaÅ‚kowca” (czerwiec 2005, Nr 6)

P.S.
Shiitake z orzeszkami ziemnymi

skÅ‚adniki: 250 g owocników shiitake; ½ filiżanki orzeszków ziemnych; ¼ kostki masÅ‚a; 2 zÄ…bki czosnku; 15 dag sera brie; ½ Å‚yżeczki tymianku; sól i pieprz do smaku; 2 Å‚yżeczki Å›wieżej posiekanej pietruszki.

Grzyby pokroić w cienkie paski; dodać drobno posiekany czosnek i smażyć na maÅ›le ok. 5 minut. Orzeszki ziemne podsmażyć na niewielkiej iloÅ›ci oliwy z oliwek aż do lekkiego zbrÄ…zowienia. Dodać do grzybów tymianek i doprawić do smaku pieprzem i solÄ…. NastÄ™pnie dodać orzeszki ziemne i ser pokrojony w drobnÄ… kostkÄ™. Smażyć mieszajÄ…c aż do roztopienia sera. PotrawÄ™ posypać natkÄ… pietruszki. Podawać z pieprzem.
 

Polecamy

 

 

 

 

WORTAL - Grzyby.Grzybnia.pl
DODAJ SWOJĄ FIRMĘ DO BAZY FIRM
Partnerem wortalu jest SPYRA - Laboratorium Grzybni. Copyright © 2004-2018