na temat shiitake / dr Marek Siwulski |
|
Twardziak jadalny (Lentinula edodes), znany jako shiitake, należy
dzisiaj do najpowszechniej uprawianych gatunków grzybów. NazwÄ™ shiitake
nadano mu w Japonii. Shii, to nazwa gatunku drzewa, którego drewno
wykorzystywano w uprawie, a take znaczy grzyb. (...) Owocniki shiitake majÄ… bardzo intensywny aromat i ciekawy, niepowtarzalny smak. WiÄ™cej na powyższy temat można przeczytać w artykule dr Marka Siwulskiego (AR w Poznaniu) pt.: „Shiitake z wÅ‚asnego ogrodu”, który ukazaÅ‚ siÄ™ na Å‚amach „DziaÅ‚kowca” (czerwiec 2005, Nr 6) P.S. Shiitake z orzeszkami ziemnymi skÅ‚adniki: 250 g owocników shiitake; ½
filiżanki orzeszków ziemnych; ¼ kostki masÅ‚a; 2 zÄ…bki czosnku; 15 dag
sera brie; ½ Å‚yżeczki tymianku; sól i pieprz do smaku; 2 Å‚yżeczki
świeżej posiekanej pietruszki.
Grzyby pokroić w cienkie paski; dodać
drobno posiekany czosnek i smażyć na maśle ok. 5 minut. Orzeszki ziemne
podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek aż do lekkiego
zbrÄ…zowienia. Dodać do grzybów tymianek i doprawić do smaku pieprzem i
solą. Następnie dodać orzeszki ziemne i ser pokrojony w drobną kostkę.
Smażyć mieszając aż do roztopienia sera. Potrawę posypać natką
pietruszki. Podawać z pieprzem. |