Boczniaki duszone w winie |
|
Boczniaki duszone w winie, do spożycia na zimno 50 dag Boczniaka, sok z 1/2 cytryny, 1 cebula, 2 Å‚yżki oliwy, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 Å‚yżka, posiekanej natki pietruszki, sól i pieprze do smaku. Grzyby umyte, pokrojone w paski, skropić sokiem z cytryny. OliwÄ™ ogrzać, wÅ‚ożyć do niej grzyby i smażyć do wyparowania wody. Drobno posiekanÄ… cebulkÄ™ dodać do grzybów i smażyć na zÅ‚oty kolor. NastÄ™pnie wlać wino, doprawić solÄ… i pieprzem. Dusić okoÅ‚o 5 minut. Pod koniec duszenia posypać natkÄ… pietruszki. PotrawÄ™ wystudzić, spożywać na zimno. |