EKO-PIECZARKI ? |
|
EKOÅ»YWNOŚĆ PODBIJA ZACHÓD. Przybywa polskich przedsiÄ™biorstw, które chcÄ… wytwarzać ekologicznie. Szacuje siÄ™, że Å›wiatowy rynek żywnoÅ›ci ekologicznej wart jest ponad 20 mld dolarów. W Europie potentatami zdrowego jedzenia sÄ… Niemcy - w ubiegÅ‚ym roku wyprodukowali z naturalnych surowców blisko jednÄ… piÄ…tÄ… wyrobów. W Polsce produkcja zdrowej żywnoÅ›ci dopiero siÄ™ rozwija. Aby jÄ… wytwarzać, firmy muszÄ… poddać siÄ™ kontroli i uzyskać certyfikat. W 2005 roku byÅ‚o 99 przetwórni ekologicznych, o poÅ‚owÄ™ wiÄ™cej niż rok wczeÅ›niej. Można siÄ™ spodziewać, że w tym roku ich liczba pójdzie w górÄ™ jeszcze bardziej. NAWROT FOOD. Szukamy producentów. Certyfikat upoważniajÄ…cy do handlu produktami ekologicznymi otrzymaliÅ›my w styczniu 2006 roku. Zamierzamy dziaÅ‚ać w tym segmencie rynku, gdyż coraz wiÄ™cej konsumentów chce jeść zdrowÄ… żywność. BÄ™dziemy zajmować siÄ™ dystrybucjÄ… m.in. ekologicznych boczniaków, grzybów shii-take, marchwi, truskawek, oraz borówki amerykaÅ„skiej. Mamy już odbiorców w Wielkiej Brytanii i Skandynawii. Nadal szukamy producentów, którzy bÄ™dÄ… nam dostarczać ekologiczne produkty. czytaj wiÄ™cej: RZECZPOSPOLITA PoniedziaÅ‚ek, 24 kwietnia 2006r. dodatek: EKONOMIA & RYNEK WWW.RZECZPOSPOLITA.PL
Pod koniec stycznia firma Nawrot otrzymała certyfikat Ekogwarancji za zgodność z
wymaganiami ArtykuÅ‚u 5 RozporzÄ…dzenia 2092/91(EWG) w kategorii przetwórstwo
artykuÅ‚ów rolno spożywczych oraz obrót. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na
produkty ekologiczne firma Nawrot chce promować polskie rolnictwo ekologiczne i
uczestniczyć w rozwijaniu wspóÅ‚czesnych trendów Å›wiatowych w zakresie promocji
zdrowej żywności. |